Belasting op spaargeld.

Moet iedereen binnen de Europese Unie binnenkort tien procent van zijn spaargeld afstaan aan de fiscus? Als het van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afhangt, zou dat kunnen.

In haar “Fiscal Monitor” zegt het IMF dat iedereen die geld op een spaarrekening heeft staan, daar tien procent van zal moeten afstaan om de crisis in de eurozone te bedwingen. Niet alleen mensen die tienduizenden euro’s op de bank staan hebben, maar ook de bescheiden spaarders zullen hun steentje moeten bijdragen. Het gaat voor alle duidelijkheid om een voorstel, niet om een maatregel die al genomen is, maar het IMF ziet wel een groot voordeel aan zo’n eenmalige belasting.

“Het verleidelijke van zo’n belasting is dat ze kan worden ingevoerd voor mensen zich er aan kunnen onttrekken en dat wordt verondersteld dat ze eenmalig is en ze het gedrag niet verstoort”, klinkt het. Het IMF denkt dus dat ze de belasting zou kunnen invoeren vooraleer mensen hun spaargeld van de bank halen en dat ze dat na de invoering van de belasting ook niet zullen doen, omdat het om een eenmalige belasting gaat.Terug