Panama Papers deel 6

Lagere belastinginkomsten leiden ofwel tot bezuinigingen, die meestal de armen en kwetsbaren treffen, ofwel tot hogere belastingen op arbeid en consumptie, en nimmer tot efficiëntere dienstverlening. Bovendien is het argument dat markten per definitie efficiënter zijn dan overheden sinds het massale marktfalen van 2008 weinig overtuigend meer. Verder komen lagere reële belastingen over het algemeen niet ten goede aan consumenten, maar aan aandeelhouders (in de vorm van de historisch ongekende terugkoop van aandelen) en bestuurders (in de vorm van historisch al even ongekende megabonussen). Daar bovenop hebben buitenlandse investeringen net zoveel te maken met belastingvluchtige kapitaalstromen als emissiemarkten met vergroening en huizenzeepbellen met economische groei — niets dus. En waarom moeten oligarchen uit politiek onzekere landen nog eens extra worden gelokt met aantrekkelijke ontwijkingsmogelijkheden, zoals de Nederlandse ambassade in Kiev op 23 november 2013 namens DLA Piper, trustkantoor NOVA en de Amsterdam Trade Bank deed? Tot slot staat het voorkomen van dubbele belastingheffing tot een Double Dutch Irish sandwich als een Chihuahua tot een Mastiff Napolitano: het is buiten elke proportie en heeft niets met zijn oorspronkelijke functie van doen, vinden ook gewetensbezwaarde fiscalisten.

 

Aldus Ewald Engelen.Terug