Panama Papers deel1

De Panama Papers geven een onthutsend beeld van belastingontwijking door de rijken en superrijken van deze aarde. Veel grootschaliger dan de toch al zeer omvangrijke sommen geld die particulieren uit de greep van de fiscus houden, zijn echter de bedragen die grote (internationale) bedrijven met belastingontwijking verdienen. Ewald Engelen zet grote vraagtekens bij de bereidheid van de Nederlandse overheid om met name deze laatste groep de voet dwars te zetten.

Het is een schatkamer aan spanning en sensatie gebleken, die 2,3 terabyte aan gelekte documenten die onder de hashtag #panamapapers nu al anderhalve week de media domineert. Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca heeft over een periode van veertig jaar een netwerk van 210,000 brievenbusmaatschappijen beheerd, ondergebracht in 21 buitengaatse jurisdicties.Terug