Per 1 mei is de VAR niet meer. Wat dan wel? Een modelcontract.

 

Zzp’er Mathijs Bouman brengt de nieuwe regeling alvast in de praktijk en concludeert: zo’n modelcontract is hartstikke vaag.

Hij was al aangekondigd, en nu ligt ‘ie dan bij honderdduizenden zzp’ers in de bus. De belangrijke brief van Staatssecretaris Eric Wiebes met essentiële informatie over de toekomst van hun bedrijf. De manier waarop de belastingdienst bepaalt wie een echte zelfstandige en wie een schijnzelfstandige is, gaat op de schop. En met de brief zou Wiebes alle onrust daarover onder zzp’ers wegnemen.

De VAR, waarmee zzp’ers hun opdrachtgever konden vrijwaren van sociale premies, wordt afgeschaft. Er komen nu zogenaamde ‘modelcontracten’ en als je je aan zo’n contract houdt, zitten zzp’er en opdrachtgever goed. Als je ervan afwijkt, moeten beiden met terugwerkende kracht premies betalen.

Nieuwe regels zijn ‘vaag’
De nieuwe regeling leidt tot veel vragen bij zzp’ers. Het modelcontract is behoorlijk vaag, zo luidt de kritiek. Voor je het weet wijk je af van de regels en ben je toch ineens een werknemer.Terug