Nieuwe megasubsidie voor elektrisch rijden

DEN HAAG – Het kabinet overweegt een nieuwe megasubsidie voor elektrisch rijden. Maar onderzoek moet eerst uitwijzen of dat wel zoden aan de dijk zet.

Diverse partijen, waaronder de ANWB, de Bovag en de Rai Vereniging, hadden minister Kamp (Economische Zaken) aan de hand van eigen onderzoek gevraagd om de portemonnee te trekken. Volgens deze organisaties, die zich hebben verenigd in het zogeheten Formule E-team, krijgt de verkoop van elektrische auto’s of semi elektrische auto’s met dit overheidsgeld een broodnodig financieel kontje.

Het Formule E-Team ziet graag meer schone voertuigen op de weg. Daarvoor zijn volgens de betrokken organisaties twee verschillende tegemoetkomingen nodig: een aanschafsubsidie en een oplaadtegoed. Tezamen zou het Rijk daar 136 miljoen euro voor moeten uittrekken.

Als het om de aanschafsubsidie gaat, zouden consumenten die een nieuwe volledig elektrische auto kopen voor een periode van vier jaar een eenmalig subsidiebedrag van 6000 euro in 2017 moeten krijgen, aflopend naar 1500 euro in 2020.

Daarnaast zou er een eenmalig oplaadtegoed moeten komen van 1000 euro voor mensen die een tweedehands elektrische auto kopen, zowel volledig elektrisch als plug-in hybride.

Minister Kamp roemt het denkwerk van het Formule E-team, maar heeft nog zo zijn twijfels of de subsidies wel het effect opleveren dat wordt voorgespiegeld. Het Planbureau voor de Leefomgeving, dat door de minister werd gevraagd om het plan te onderzoeken, kan die twijfel vooralsnog niet wegnemen. Om meer duidelijkheid te krijgen komen er nu nieuwe doorrekeningen van het subsidieverzoek, laat de VVD-bewindsman weten. In het najaar worden de uitkomsten verwacht.
Minister Kamp wijst er trouwens op dat elektrische auto’s nu al fiscaal gestimuleerd worden. Volledig elektrische auto’s krijgen namelijk vrijstelling voor de aanschafbelasting en de motorrijtuigenbelasting.

 

Bron : De TelegraafTerug