Kentekenfoto’s in strijd met recht op privacy

Het komt geregeld voor dat de Belastingdienst een rittenregistratie afkeurt aan de hand van kentekenfoto’s die zijn genomen middels Automatic Number Plate Recongnition (anpr).
Volgens Advocaat-Generaal Niessen mag de Belastingdienst dat echter niet. De Belastingdienst legt namelijk al deze waarnemingen systematisch en permanent vast en dat leidt tot een inbreuk op de privacy van betrokken. Dat is alleen toegestaan als die inbreuk bij de wet is voorzien. Nu is dat laatste niet het geval. Daarom is het vastleggen via anpr in strijd met het door artikel 8 EVRM gewaarborgde recht op bescherming van het privéleven, aldus Niessen.

Het wachten is natuurlijk op het definitief oordeel van de Hoge Raad. Maar voorlopig kunt u wel in vergelijkbare situaties de conclusie van de A-G in stelling brengen.Terug